'Veel scholieren zien te weinig in verkeer'

Nieuws

'Veel scholieren zien te weinig in verkeer'

11 september 2012
NOTICE: 8 Undefined variable: aItem, in file: /var/www/vhosts/louisoptiek.nl/httpdocs/site/views/modules/news/newsdetail.php on line: 35

DEN HAAG – Ouders zouden hun schoolgaande kinderen vaker moeten laten testen op hun ogen, stelt Veilig Verkeer Nederland. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen te slecht zien om veilig naar school te kunnen fietsen, maar dat een derde van alle ouders de ogen van hun kind nooit heeft laten meten. Kinderen zelf melden het vaak niet dat ze slechter zijn gaan zien.

VVN heeft het onderzoek samen gedaan met opticiënketen Pearle, een van de sponsors van de organisatie, naar aanleiding van de campagne 'We gaan weer naar school'. Maandag beginnen in de regio-Zuid de scholen weer.

Elk jaar roept de organisatie verkeersdeelnemers op rekening te houden met fietsende scholieren, waarvan een groot deel voor het eerst de weg naar school moet vinden. Jaarlijks vallen er zo'n 35 doden en 600 gewonden onder schoolkinderen, aldus VVN.

Schoolarts
Ouders gaan er vanuit dat de schoolarts het slechte zicht van hun kinderen wel zal opmerken. Maar slechts in 17 procent van de gevallen is het de schoolarts die de behoefte aan een bril constateert. In de meeste andere gevallen geeft het kind het zelf aan. Ouders zelf signaleren maar zelden dat het zicht niet goed is.

VVN benadrukt het belang van goed zicht in het verkeer. Om daarop de aandacht te vestigen worden fietspadborden in enkele gemeenten waar kinderen vanaf vandaag weer naar school tijdelijk extra goed zichtbaar gemaakt.