Ziekte herkennen aan je ogen!!!

Nieuws

Ziekte herkennen aan je ogen!!!

18 september 2012
NOTICE: 8 Undefined variable: aItem, in file: /var/www/vhosts/louisoptiek.nl/httpdocs/site/views/modules/news/newsdetail.php on line: 35

Je ogen verraden of je al dan niet het risico loopt om een huidziekte te ontwikkelen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aan verschillende universiteiten ontdekt.

 De genetici onderzochten drieduizend proefpersonen met de huidziekte vitiligo, een auto-imuunziekte die pigmentcellen aanvalt, waar onder meer Michael Jackson aan leed. Ze ontdekten niet alleen dertien nieuwe genen die gelinkt zijn aan de ziekte, maar ook  dat opvallend weinig mensen met blauwe of grijze ogen er last van hebben. Bij personen met bruine ogen daarentegen wordt veel meer vitilligo geconstateerd.

 Verder onderzochten de vorsers het verband tussen huidkanker en de kleur van de ogen. ‘Sommige genetische afwijkingen die je meer vatbaar voor vitiligo maken je weerbaarder tegen huidkanker, en andersom’, aldus een van de hoofdonderzoekers Richard Spritz. Dat betekent dat personen met blauwe ogen vatbaarder zijn om kanker te ontwikkelen dan personen met bruine irissen.

 De resultaten van het onderzoek zijn na te lezen in het vaktijdschrift Nature Genetics.

 

Bron: eyeline-magazine.nl