Minirobotjes voorkomen blindheid.

Nieuws

Minirobotjes voorkomen blindheid.

10 mei 2013
NOTICE: 8 Undefined variable: aItem, in file: /var/www/vhosts/louisoptiek.nl/httpdocs/site/views/modules/news/newsdetail.php on line: 35

Het lijkt sciencefiction, maar binnenkort kunnen dokters misschien wel piepkleine robotjes in de ogen injecteren die waarschuwen wanneer het zuurstofgehalte van het oog te laag is. Dat kan namelijk leiden tot blindheid. Dat is te lezen op de nieuwssite Mashable.

Onder leiding van professor Bradley Nelson van het Zwitserse Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich creëerden wetenschappers robotjes van amper 1 millimeter lang en een derde van een millimeter breed die door de glazige vloeistof van het oog kunnen gedirigeerd worden met behulp van externe magnetische velden.

De minirobotjes worden omhuld met een speciale verf die hen omtovert tot zuurstofsensors. Hoe meer zuurstof in het oog, hoe feller de robotjes gloeien. De toestelletjes zijn al met succes getest in water en de volgende stap is nu om ze daadwerkelijk op een oog te testen.

Wetenschappers slaagden er eerder al in robotjes te maken die medicijnen kunnen toedienen of littekenweefsel kunnen verwijderen van het oog.

 

 

bron: AD