Blinde kan weer zien!

Nieuws

Blinde kan weer zien!

26 juni 2013
NOTICE: 8 Undefined variable: aItem, in file: /var/www/vhosts/louisoptiek.nl/httpdocs/site/views/modules/news/newsdetail.php on line: 35

Het Oogziekenhuis Zonnestraal heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een netvliesimplantaat met succes geïmplanteerd bij één van onze cliënten uit de regio Amsterdam. Door de oogaandoening Retinitis Pigmentosa is mevrouw Kleerebezem al 28 jaar haar gezichtsvermogen kwijt. Door de implantatie van de chip is contrast voor mevrouw weer waarneembaar. 
Door nauwe samenwerking tussen oogziekenhuis Zonnestraal en Bartiméus is een procedure opgezet waarbij Harry Schroijen, als psycholoog bij Bartiméus, betrokken werd bij het selecteren van de potentiele cliënten. Na het implanteren van de chip start Bartiméus met een intensief revalidatietraject. Kim Bakker, ergotherapeut en mobiliteittrainer, en Henk Stam, optometrist en low vision specialist, starten hier aanstaande donderdag mee. Dokter Marco Mura en mevrouw Kleerebezem vertelden bij Knevel en Van den Brink meer over de operatie en de gevolgen van de ingreep, bekijk de uitzending 

De operatie is een bijzondere primeur voor het oogziekenhuis, dat met elf vestigingen de grootste landelijke aanbieder van specialistische en standaard oogzorg is. Begin februari 2013 heeft de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) goedkeuring verleend aan deze ingreep. Dat deze innovatie nu ook in Nederland wordt toegepast, wordt als een mijlpaal in de Nederlandse oogheelkunde beschouwd.

Droom komt uit

De operatie is uitgevoerd door dr. Marco Mura, netvlieschirurg. Mura, werkzaam bij Oogziekenhuis Zonnestraal, geldt als autoriteit op het gebied van vitreoretinale chirurgie. Mura: "Zicht aan blinde mensen teruggeven is de verwezenlijking van mijn droom. Ik ben arts geworden om de kwaliteit van leven te verbeteren en werd oogarts om mensen met een oogaandoening te genezen." Het oog functioneert met behulp van een minicamera die op een zonnebril gemonteerd is. De camera vangt beelden op en vertaalt die, via het netvliesimplantaat in het oog, naar de hersenen in vormen en beweging. Dankzij deze techniek kunnen blinden, die lijden aan de erfelijke aandoening Retinitis Pigmentosa, weer licht en contouren onderscheiden. Wereldwijd is deze behandeling nog maar in vijf ziekenhuizen in Duitsland, Engeland, Italië, Verenigde Staten en Saudi Arabië uitgevoerd. De behandeling bij Oogziekenhuis Zonnestraal onderscheidt zich van deze landen door een intensieve samenwerking met low-vision experts van Bartiméus in het voor- en natraject.

Innovatie

Zorgkwaliteit en innovatie vormen, volgens het oogziekenhuis, de basis van goede oogzorg. Het ziekenhuis heeft deze behandeling zelf gefinancierd. Peter de Koning, bestuurslid en één van de oprichters van Oogziekenhuis Zonnestraal: "Vanwege het innovatieve karakter van ons ziekenhuis investeren we altijd als eerste in nieuwe behandelingen. Zo lopen we niet alleen voorop in de toepassing van moderne en beproefde oogheelkundige technologieën, maar participeren we ook actief in de ontwikkeling ervan." Op dit moment wordt de behandeling nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar in landen als Duitsland en Italië gebeurt dit al wel. De Koning vervolgt: "De tijd tussen de internationale goedkeuring van deze behandeling en de introductie ervan in Nederland is kort. Op dit moment zijn we in gesprek met zorgverzekeraars over de toekomstige vergoeding."

 Retinitis Pigmentosa

Nederland telt 45.000 blinden. Ongeveer 4.700 mensen lijden aan Retinitis Pigmentosa, waarvan er jaarlijks ongeveer vijftig hun zicht verliezen. De ziekte is een verzamelnaam voor een groep oogaandoeningen die leiden tot slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperking van het gezichtsveld die uiteindelijk leidt tot kokerzien. De aandoening kent een uiteenlopend verloop, maar de meeste patiënten worden rond het 40e levensjaar blind.

 

bron: Bartimeus