Steeds vaker oogschade.

Nieuws

Steeds vaker oogschade.

27 mei 2015
NOTICE: 8 Undefined variable: aItem, in file: /var/www/vhosts/louisoptiek.nl/httpdocs/site/views/modules/news/newsdetail.php on line: 35

Honderden mensen belanden met hoornvliesontstekingen in het ziekenhuis. De boosdoeners: slecht schoongemaakte zachte lenzen, die een heerlijk nestje vormen voor bacteriën.

Mensen bestellen hun lenzen vaker via internet en krijgen dan veelal geen duidelijk advies over de juiste manier van reinigen, stelt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij en zijn collega's waarschuwen dat wie zijn zachte lenzen schoonmaakt met kraanwater in plaats van speciale vloeistof en nooit zijn bewaarbakje uitkookt, een grote kans loopt op een hoornvliesontsteking en blijvend wazig zicht.

De specialisten in het VUmc in Amsterdam kregen tot vorig jaar zo'n 80 gevallen per jaar binnen, maar zaten vorige maand binnen 2 weken al op vijf patiënten. ,,En dit is het topje van de ijsberg. Wij krijgen als academisch centrum de ernstige gevallen, daar komen al die mensen die zich bij de huisarts of het streekziekenhuis melden nog bij," zegt oogarts Ype Henry.

Ook het Oogziekenhuis in Rotterdam constateert een stijgende trend, meldt oogarts De Faber. Vorig jaar kwamen er vijfhonderd mensen met een hoornvliesinfectie binnen. Vijftig van hen moesten een week in het ziekenhuis blijven, tien hadden zelfs een transplantatie nodig.

Nestje voor bacteriën
Zo'n 80 procent van de lensdragers heeft de zachte variant. Juist die is - indien niet goed schoongemaakt - een 'heerlijk nestje voor bacteriën', stellen de artsen. Door even in het oog te wrijven of door een zandkorreltje kunnen kleine wondjes in het hoornvlies ontstaan. Doorgaans zijn die binnen een dag weer hersteld, maar niet als je er een zachte lens overheen plakt. De napjes sluiten het oog af en bacteriën hebben vrij spel. "

 

 

 

bron: AD